Over mijzelf

  

                               Rouw en verlies in het middelpunt

                                Ruimte voor rouw en verlies

                                Rouw en verlies raken de kern van het bestaan

                                Aandacht voor daar waar het om gaat

 

Drs Joke Schippers (1950)

Rouw- en verliesdeskundige, opgeleid in de nieuwste rouwvisie

In mijn werken met rouwenden hoor ik vaak over de kloof die ervaren wordt ten opzichte van de directe omgeving. Ook op school of op het werk ondervindt men meestal weinig begrip, tijd en ruimte voor zijn of haar rouw. Eigenlijk kun je zeggen dat onze samenleving (nog) niet echt op rouw is ingesteld, terwijl verlies en rouw vaak wel de kern van het bestaan raken. Ik wil graag mijn bijdrage leveren door middels mijn Centrum voor Steun bij Rouw en Verlies meer ruimte voor rouw (letterlijk en figuurlijk) te creëren, in het klein en in het groot.

Ik waardeer elke keer weer het in mij gestelde vertrouwen en ik vind het fijn te merken dat ik daadwerkelijk iets kan betekenen voor mensen in de meest kwetsbare momenten in hun leven. Mensen die een nieuw evenwicht proberen te vinden. Ik geloof in hun veerkracht, hun eigen kracht en help hen die (weer) te ervaren. Ik loop een tijdje met iemand mee, net genoeg voor de ander, de anderen, om zelf weer verder te kunnen. Ik heb vertrouwen, ben betrokken, kan goed luisteren, bied inzicht, ruimte en veiligheid. Laat hen op verhaal komen en begeleid hen bij het vormgeven aan hun “nieuwe” leven, het leven zonder de (fysieke aanwezigheid van de) dierbare ander en het dierbare andere. Daarbij zijn mijn uitgangspunten respect, gelijkwaardigheid, zelfstandigheid en eigen regie, zorg voor elkaar en voor de samenleving.

Ik ben gecertificeerd rouw- en verliesbegeleider/therapeut. Ik heb ruime ervaring in individuele rouw- en verliesbegeleiding en het begeleiden van (lotgenoten)groepen en gezinnen. Ook heb ik ervaring als deskundigheidsbevorderaar in het geven van trainingen, supervisie en leertherapie en het begeleiden van intervisie, naast het geven van lezingen en workshops over rouw en verlies.

Naast mijn leertraject tot rouw- en verliesbegeleider/therapeut  ben ik opgeleid tot sociaal-cultureel-maatschappelijk werker, pedagoog en gezinsbehandelaar. Tevens opgeleid in de psychologie en de filosofie.

Ik ben lid van de NVPA en opgenomen in het verwijsbestand van de LSV (www.verliesverwerken.nl). Ook ben ik aangesloten bij de RBCZ en sta vermeld in de VGZ-zorggids Vergelijk en Kies.

Zorgverlener AGB-code: 90115965

Praktijk AGB-code: 90092450

Licentiecode RBCZ: 204756R

Debiteurennr. RBCZ: 164756

Lidnummer NVPA: 101525

KvK 50841963

Btw-identificatienummer: NL001274846B07

grote-banner-nvpa-300dpi

Joke Schippers